Odaberi državu!
ARHIVA
2012
2011
2010
2009
Istražili smo za Vas...
Pivske kronike - uvod
15.02.2009.

Poštovani pivoljupci i ostali slučajni posjetitelji!

Namjera nam je pobliže Vas upoznati s izborom i cijenama piva u supermarketima. Kako ne bi ostali samo na pukim nabrajanjima, potrudit ćemo se predstaviti vam ponudu piva prema zemljama iz kojih dolaze te reći ponešto o tradiciji izrade i ispijanja piva.

Pivske kronike - pivo, lager, pilsner

Kada bi išli u povijest pivarstva morali bi otići daleko u prošlost, jer su različiti oblici piva rađeni širom svijeta još prije Krista. Tradicija se nastavila i u srednjem vijeku kada je bilo omiljeni napitak u sjevernijim dijelovima Europe, gdje nije bilo uvjeta za uzgoj vinove loze i izrade vina. Do 16. stoljeća, piva su bila mutna i lako kvarljiva. Razlog tomu bilo je vrenje pivske mase koje se događalo na površini. Ponekad zbog nekvalitetne vode, ponekad zbog previsoke temperature, hektolitri piva bili su bačeni.

Prvi pomak prema pivu kakvog danas poznajemo napravili su bavarski redovnici koji su postupak vrenja piva izvodili u hladnim podrumima. U takvim uvjetima neki su kvasci promijenili svoja svojstva a masa za vrenje tonula je na dno tekućine. Nastalo vrenje na dnu događalo se mnogo sporije a dobiveno pivo moglo se čuvati mnogo duže. Tako je nastao Lager, a takav način proizvodnje piva ustalio se širom Europe.

Zlatno žuto bistro pivo nastalo je prvi put u češkom gradu Plzenu, gdje se pri proizvodnji lager piva koristila meka voda, koja je sadržavala malo vapnenca a ječam je sadržavao manje bjelančevina. Nastalo svijetlo-žuto i bistro pivo s vremenom je postalo vrlo popularno a prema gradu u kojem je nastalo dobilo je naziv pils tj. Pilsner.

Stari ulaz u pivovaru Plzensky Prazdroj (Pilsner Urquell Brewery)
Stari ulaz u pivovaru Plzensky Prazdroj (Pilsner Urquell Brewery)

Većina današnjih piva dobiva se miješanjem četiri osnovna sastojka, a to su: slad (smjesa dobivena najčešće od ječma), hmelj (koristi se kao prirodni konzervans, daje opor i gorak okus pivu), kvasac i voda. Iako se u današnjoj pivskoj industriji koriste i razni drugi sastojci kako bi se obogatila ponuda (začini, voće, riža, šećer, itd) zagriženi pivopije najčešće će odabrati jednu od klasičnih varijanti Pilsnera ili tamnog piva.

Iako je uvriježeno mišljenje da se pivo mora piti hladno, to je tek djelomično točno. Naime, dok je temperatura za ispijanje Pilsnera najbolja oko 0°C, a Lagera od 5° do 9°C, neke druge vrste piva se piju na većim temperaturama. Tu ubrajamo ale piva (altbier) koja se piju na temperaturi od 7° do 11°C, Stout piva na temperaturi od 8° do 13°C te old ale piva koja se piju na sobnoj temperaturi.

Slijedeći put predstavljamo: Belgijska piva i izbor u supermarketima

Supermarketi.info

Komentirajte članak! Nije dozvoljena upotreba psovki te vrijeđanje po rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.
Korisničko ime:
Komentar:
Upiši kod: Napomena: Sva slova su mala slova, a brojevi od 0-9!
CIJENE U SUPERMARKETIMA
TEČAJNA LISTA
1EUR
1USD
1CHF
HNB
1GBP
initial-scale=1">
1CAD
html>
1AUD
MJENJAČNICA
Iz
Iznos
u
Iznos