Odaberi državu!
ARHIVA
2012
2011
2010
2009
Istražili smo za Vas...
Počinje sezona jagoda - gdje kupiti najpovoljnije?
13.05.2009.

Sa lijepim vremenom dolaze nam i jagode. Tek nedavno se nude u trgovinama i tržnicama a cijena im je još uvijek previsoka tako da će većina ipak pričekati da im cijene padnu na prihvatljivije razine.

 Domaća jagoda

Za najnestrpljivije ljubitelje jagoda donosimo podatak u kojim se supermarketima mogu naći, po kojim cijenama kupiti i gdje su uzgajane.
 

Tablica cijena jagoda u supermarketima - cijene od dana 08.05.2009.
TRGOVINA KOLIČINA PORIJEKLO  CIJENA 
KONZUM 1 kg Hrvatska 19,99 kn
KAUFLAND 1 kg Španjolska 23,98 kn
PLODINE 1 kg Italija 25,98 kn
BILLA 1 kg Španjolska 29,98 kn
INTERSPAR 1 kg Španjolska 29,98 kn
GETRO 1 kg Italija 33,98 kn
MERCATOR 1 kg Hrvatska 39,60 kn

 

Zanimljivo je primjetiti da se najjeftinija i najskuplja jagoda nude iz Hrvatske. Najjeftinija (Vrgorac) može se kupiti u Konzumu a najskuplja (Donja Lomnica – Velika Gorica) u Mercatoru. Ostale su iz Španjolske (Billa, Kaufland, Interspar) ili iz Italije (Plodine, Getro).

Napomena: prikazane cijene jagoda su od dana 08.05.2009. S obzirom da vrijeme jagoda tek dolazi može se očekivati da će cijene jagoda bitno varirati u spomenutim dućanima unutar tjedna. Prikaz cijena u članku biti će prilagođen stvarnim cijenama nakon svakog redovnog očitanja cijena od strane portala.  


Malo o jagodama…

Ako niste znali, jagode (lat. Fragaria) spadaju u porodicu ruža. Iako u njihovom jedinstvenom okusu uživamo od davnina tek u 18 st. je počeo ozbiljniji uzgoj ove biljke a od polovice 20 st. križanjem novih sorti i upotrebom novih tehnologija jagoda je postala nezaobilazan artikl u gastronomiji.
Kako bi dobili što ukusniji proizvod, povećali rodnost te je prilagodili različitim uvjetima uzgoja, stručnjaci stalnim križanjem sorti jagoda dobivaju nove i zanimljive sorte. Samo Italija (po mnogima vodeća zemlja u uzgoju jagoda) godišnje izbaci 20-tak novih sorti.


Neke od najuzgajanijih sorti jagoda u Hrvatskoj su: 


 Miss, Addie, Miranda, Maya, Marmolada, Elsanta

Domaće jagode uglavnom dolaze sa područja Vrgorca i Zagrebačke županije ali u zadnje vrijeme sve češće iz Međimurja, Istre, Slavonije i Gorskog Kotara.

Supermarketi.info
 

Komentirajte članak! Nije dozvoljena upotreba psovki te vrijeđanje po rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.
Korisničko ime:
Komentar:
Upiši kod: Napomena: Sva slova su mala slova, a brojevi od 0-9!
CIJENE U SUPERMARKETIMA
TEČAJNA LISTA
1EUR
1USD
1CHF
HNB
1GBP
initial-scale=1">
1CAD
html>
1AUD
MJENJAČNICA
Iz
Iznos
u
Iznos