Odaberi državu!
ARHIVA
2012
2011
2010
2009
Istražili smo za Vas...
Istraživanje porijekla proizvoda vlastitih robnih marki – završna riječ
22.04.2009.

Istraživanje porijekla proizvoda vlastitih robnih marki – završna riječ

Dragi posjetitelji,

Nakon što smo se u sedam zasebnih članaka osvrnuli na istraživanje porijekla proizvoda vlastitih robnih marki u trgovačkim lancima, smatrali smo neophodnim sažeti sve rezultate i odgovoriti na pitanje gdje se to nudi hrvatski proizvod.

Do odgovora na to pitanje pokušali smo doći popisivanjem proizvoda i oznakama zemalja porijekla, u ranije navedenim trgovačkim lancima. Dijeleći proizvode na one, na kojima je kao zemlja porijekla navedena Hrvatska i na one druge, kao rezultat dobili smo slijedeći grafički prikaz:
 

Porijeklo proizvoda - analiza

Već u ranijim člancima dalo se zaključiti da omjer hrvatskih proizvoda u pojedinim trgovačkim lancima baš i nije onakav kakav se u medijima prikazuje. Mali postotak hrvatskih proizvoda, u slučaju Interspara i Kauflanda ne iznenađuje previše, s obzirom da se radi o stranim trgovačkim lancima koji većinu proizvoda dobavljaju s područja zemalja EU. Billa i Mercator imaju nešto veći udio hrvatskih proizvoda od gore spomenutih.

Najviše hrvatskih proizvoda pronađeno je u domaćim trgovačkim lancima Konzum i Plodine. Unatoč činjenici da naši trgovački lanci u svojim robnim markama imaju najveći udio proizvoda hrvatskog porijekla, ipak čudi činjenica da je ta zastupljenost tek nešto veća od 50%.

Proizvodi koji su gotovo u svim trgovačkim lancima porijeklom iz Hrvatske su: jaja, mlijeko, masline, mesne prerađevine (kobasice, salame…), konzervirani krastavci te sokovi. Najmanje hrvatskih proizvoda ima među proizvodima za čišćenje, osobnu higijenu, slatkišima te hranom za kućne ljubimce.

Iako se na prvi pogled čini da smo odgovorili na pitanje s početka članka, nameću se slijedeća pitanja: Što ako su masline iz Grčke ili Španjolske, krastavci iz Mađarske a kod nas se samo konzerviraju i stavljaju u staklenke? Da li je to hrvatski proizvod? Što ako je meso uvezeno iz Austrije, Španjolske ili Nizozemske a od njega se proizvodi salama na kojoj piše ‘Zemlja porijekla Hrvatska’?

I na što se uopće aludira kada se naglašava hrvatski proizvod? Na domaći, zdrav proizvod? Na čuvanje radnih mjesta? Imamo slučajeve kada u cijelom procesu proizvodnje 95% sudjeluju strojevi, a tvrtka iako hrvatska, nije u hrvatskom vlasništvu.
Kako se može utjecati na kvalitetu proizvoda ako se uvozi meso, voće i povrće? Da li je moguće kontrolirati čime se hrani stoka ili tretira voće i povrće iz uvoza?

Na kraju bi ipak zaključili da je puno važnije da je proizvod kvalitetan, te dobiven na ekološki prihvatljiv način, od činjenice da na njemu piše da je iz Hrvatske jer to ionako ne mora nužno značiti da je uistinu u pitanju hrvatski proizvod.


Supermarketi.info
 

Komentirajte članak! Nije dozvoljena upotreba psovki te vrijeđanje po rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.
Korisničko ime:
Komentar:
Upiši kod: Napomena: Sva slova su mala slova, a brojevi od 0-9!

KOMENTARI

qrjK8ii9u7Cg 23.07.2016. | 19:38 You cod'lnut pay me to ignore these posts! http://lolyfirpo.com [url=http://vlwxuas.com]vlwxuas[/url] [link=http://wvlkmt.com]wvlkmt[/link]
rDGO8LGhvP 23.07.2016. | 11:11 Noihntg I could say would give you undue credit for this story.
ntK5iPFFsNV3 22.07.2016. | 01:54 This is way more helpful than antinyhg else I've looked at. http://cbsemzhcwcl.com [url=http://okwvqzzerp.com]okwvqzzerp[/url] [link=http://glptahm.com]glptahm[/link]
PDlMI1Ce4Pjw 20.07.2016. | 18:53 Furrealz? That's maoeulrvsly good to know.
cd4NBxk7G 20.07.2016. | 06:21 I came, I read this article, I coeuqnred.
CIJENE U SUPERMARKETIMA
TEČAJNA LISTA
1EUR
1USD
1CHF
HNB
1GBP
initial-scale=1">
1CAD
html>
1AUD
MJENJAČNICA
Iz
Iznos
u
Iznos