Odaberi državu!
ARHIVA
2012
2011
2010
2009
Istražili smo za Vas...
Znate li koliko plaćamo običnu vodu u dućanima i kafićima?
21.09.2009.

Znate li koliko plaćamo običnu vodu u dućanima i kafićima?

Do prije 10 godina, prodaja negazirane flaširane vode u Hrvatskoj bila je slaba i neafirmirana. Bilo je to i za očekivati s obzirom na dobru kvalitetu vode iz vodovoda u svim dijelovima Hrvatske. No, s vremenom se trend počeo mijenjati i prodaja flaširane negazirane vode postala je sve značajnija. Jake marketinške kampanje dodatno su ojačale tržište vode. Još i danas se sjećamo reklamiranje vode Jane od strane Janice Kostelić te vrlo brz odgovor konkurentske vode Studene sa reklamom u kojoj se pojavljuje Blanka Vlašić.

Flaširana voda


Dijelom i zbog očito uspješnih marketinških kampanja proizvođača vode, danas više od 30% ljudi u Hrvatskoj pije flaširanu vodu, a po stanovniku se troši oko 80 litara flaširane vode godišnje. U dućanima se osim Jane i Studene mogu naći vode Unique, Cetina, Kapljice Kalničkih izvora, Bistra, Sveti Rok, Radenska, Sarajevski kiseljak, Goda voda i još mnoge druge manje poznate vode trgovačkih lanaca. Osim broja proizvođača vode, povećao se i broj vrsta ambalaže tako da gotovo svi proizvođači imaju PET boce od 0,25 l, 0,5 l, 1,5 l te 5 ili 6 l. Većina ambalaže postoji u verzijama sa i bez sportskog čepa, a zadnjih godina se osim obične negazirane vode nudi i čitav niz aromatiziranih voda raznih okusa (jagoda, jabuka, limuna, šumsko voće, itd).

Kad smo počeli prikupljati i uspoređivati cijene negaziranih voda različitih proizvođača, pakiranja te mjesta kupnje očekivali smo da će postojati razlike u cijenama vode s obzirom da li kupujemo vodu u PET bočici od 0,25l ili u velikoj PET boci od 5l, te da li kupujemo vodu u hipermarketima ili pak kafićima. Međutim, ostali smo jako iznenađeni kad smo cijene svih proizvoda vode pretvorili u cijenu u kunama po litri vode te uočili ogromne razlike u cijenama litre vode.

Zvuči vam smiješno? Svi mi znamo da se gleda cijena litre vode. No, proizvođači su sve to lijepo zamaskirali, pa nas bombardiraju svim mogućim dimenzijama flašica, vrstama čepova, raznim okusima, reklamama o čistim i netaknutim izvorima. Čak se i voda u vodovodu naplaćuje po kubiku. Pa kako bi čovjek onda bio svjestan koliko zapravo skupo plaća flaširanu mineralnu negaziranu, a zapravo običnu vodu.

Najjeftinija pitka voda je ona iz vodovoda. Npr. u gradu Zagrebu kubik vode (1000 l) za domaćinstvo iznosi 11,22 kn uključujući usluge odvodnje otpadnih voda, razne naknade te PDV. Kada to pretvorimo u litre dobivamo da je cijena litre vode 0,01122kn/l tj. otprilike 1 lipu.

Ako pak tu istu vodu kupujemo u dućanima, cijena po litri je veća i do 1000 puta od one iz vodovoda. Velike su razlike u cijenama različitih proizvođača, no ako kupujete običnu vodu istog proizvođača u maloj 0,25L PET bočici, litru ćete platiti i 4 puta skuplje nego ako kupujete veliko pakiranje od 5 ili 6 litara. Upitali smo se, nije li to ipak malo prevelika razlika da bi se opravdala i cijena koncesije za crpljenje i prodavanje vode i ambalaža koju kupujemo zajedno s vodom?

Tablicu prikupljenih cijena flaširanih voda pogledajte ovdje (cijene-vode.pdf)

Za negaziranu vodu Janu uzeli smo cijene PET boca različitih količina u jednom od supermarketa koje pratimo te proračunali koliko za svaki od proizvoda stoji litra vode.

   količina cijena artikla cijena za 1 L
 Jana  0,25 l sportski čep  2,99 kn  11,96 kn
 Jana  0,5 l sportski čep  3,99 kn  7,98 kn
 Jana  1 l  4,49 kn  4,49 kn
 Jana  1,5 l  4,99 kn  3,33 kn
 Jana  5 l  14,49 kn  2,90 kn

Ako mislite da smo došli do krajnje granice razlike u cijeni vode, varate se. Od vode u dućanu može biti skuplja ta ista voda kupljena na benzinskoj pumpi. Iz tablice dolje, vidi se da razlika u cijeni može biti i 50%. Definitivno se isplati sjetiti se kupiti vodu ranije u dućanu, ili još bolje kod kuće natočiti vodu iz slavine u praznu bocu.

Cijene flaširane vode na benzinskoj crpki INA – Heinzelova ulica, Zagreb

  količina cijena artikla  cijena za 1 l
 Studena  0,5 l 4,69 kn 9,38 kn
 Jana  0,25 l 4,70 kn 18,80 kn
 Jana  0,5 l  6,00 kn  12,00 kn
 Jana  1 l  7,00 kn  7,00 kn
 Jana  1,5 l  7,00 kn  4,67 kn

I na kraju, voda u kafićima i restoranima. Ako ste ikada u kafiću zamolili samo vodu, a konobar vas je nevino poslužio s bočicom i naravno dostavio račun, znajte da ste najvjerojatnije platili najskuplju vodu na tržištu. Npr. bočica od 0,25L negazirane vode u jednom kafiću u sklopu Branimir centra (Zagreb) stoji 13 kn. Znači, litra te vode stoji ni više ni manje nego 52 kune što je 15 do 20 puta skuplje nego u dućanu.


Nakon svega, ne čini li vam se da je voda u lijepoj našoj Hrvatskoj, zemlji koja ima velike rezerve kvalitetne pitke vode, ipak malo preskupa?

 
© www.supermarketi.info, Sva prava pridržana, rujan 2009.
Napomena: Nije dozvoljeno kopirati cjelokupni članak ili dijelove članka bez dozvole autora članka i bez jasno istaknute hiperveze na ovaj originalni članak.
 

Komentirajte članak! Nije dozvoljena upotreba psovki te vrijeđanje po rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.
Korisničko ime:
Komentar:
Upiši kod: Napomena: Sva slova su mala slova, a brojevi od 0-9!
CIJENE U SUPERMARKETIMA
TEČAJNA LISTA
1EUR
1USD
1CHF
HNB
1GBP
initial-scale=1">
1CAD
html>
1AUD
MJENJAČNICA
Iz
Iznos
u
Iznos