Odaberi državu!
ARHIVA
2012
2011
2010
2009
Istražili smo za Vas...
Isplati li se ići u šoping preko granice?
12.10.2009.

Isplati li se ići u šoping preko granice?

Iako smo početkom kolovoza ove godine zbog povećanja poreza na 23% očekivali postupno povećanje cijena u supermarketima, desilo se upravo suprotno.

Gužva na granici


Izgleda da su trgovački centri u Hrvatskoj postali svjesni da im trgovine iz regije bliže granici uzimaju poveći dio kolača te su početkom rujna počeli poduzimati konkretne mjere kako bi hrvatske potrošače zadržali na njihovim blagajnama. Prvi je sa sniženjima započeo Konzum. Iako je prva kampanja bila više dobar marketinški trik nego generalno sniženje proizvoda, s vremenom su ipak snizili respektabilan broj artikala što je, čini se, natjeralo i ostale trgovačke lance da krenu značajnije snižavati cijene proizvoda. Tako su tijekom rujna znatno snižene cijene većeg broja osnovnih životnih namirnica: ulja, riže, brašna, raznih tjestenina, mlijeka i nekih mliječnih proizvoda.

Pogledaj PDF tablicu usporedbe cijena proizvoda u supermarketima
na datume 01.10.2009 u odnosu na datum 15.05.2009. (za supermarkete Billa, Getro, Interspar, Kaufland, Konzum, Mercator i Plodine) te u odnosu na datum 30.07.2009. (za supermarkete Kerum i Tommy).

Na žalost moramo konstatirati da se cijene kruha (prema našim saznanjima i praćenjima) nisu snižavale tijekom zadnjih mjeseci unatoč dosta velikom padu cijene pšenice i brašna na tržištu.

U zadnjih 5 mjeseci najviše je porasla cijena proizvodima osobne higijene te proizvoda za bebe. Cijene mesa te voća i povrća su posebna priča. Iako nije bilo nekog generalnog povećanja ili smanjenja cijena, upravo na tim artiklima cijene su najviše varirale. Nije ni čudo s obzirom da se radi o namirnicama koje se svakodnevno kupuju i troše. Prepoznali su to i trgovci te povoljnim akcijskim cijenama upravo tih artikala mame potrošače u vlastite trgovine.

Na kraju ćemo se ipak osvrnuti na pitanje iz naslova. Isplati li se uistinu kupovati osnovne životne namirnice u trgovačkim lancima preko granice? Prema našem uvjerenju, ako živite u blizini više različitih trgovačkih centara, odlazak preko granice se ne isplati. Uz sadašnja sniženja osnovnih proizvoda, dosta velik izbor akcija i popusta na artiklima mesa, voća i povrća može se postići značajna ušteda ako se u kupovinu ide planski s unaprijed određenim opisom za kupnju. Sa druge strane, odlazak u šoping preko granice može biti u konačnici i skuplji unatoč jeftinijim pojedinim proizvodima ako se uzme u obzir potrošen benzin, potrošeno vrijeme te vrlo često kupljeni ekstra proizvodi koje možda ne bi kupili u uobičajenoj kupnji.

© www.supermarketi.info, Sva prava pridržana, listopad 2009.
Napomena: Nije dozvoljeno kopirati cjelokupni članak ili dijelove članka bez dozvole autora članka i bez jasno istaknute hiperveze na ovaj originalni članak.
 

Komentirajte članak! Nije dozvoljena upotreba psovki te vrijeđanje po rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.
Korisničko ime:
Komentar:
Upiši kod: Napomena: Sva slova su mala slova, a brojevi od 0-9!
CIJENE U SUPERMARKETIMA
TEČAJNA LISTA
1EUR
7,640637
1USD
6,845835
1CHF
6,993078
1GBP
10,370029
1CAD
5,171678
1AUD
4,812697
MJENJAČNICA
Iz
Iznos
u
Iznos