Odaberi državu!
ARHIVA
2012
2011
2010
2009
Istražili smo za Vas...
Jesu li cijene proizvoda rasle u kriznoj 2009?
01.02.2010.

Jesu li cijene proizvoda rasle u kriznoj 2009?

Poštovani posjetitelji,

Iza nas je godinu dana rada Nezavisnog Portala Supermarketi.info. U tom periodu smo se trudili da postanemo relevantan portal na kojem hrvatski potrošači mogu naći zanimljive i korisne informacije o proizvodima i trgovinama. Posebno smo ponosni na praćenje cijena stotinjak proizvoda koje smo kontinuirano pratili svakog tjedna u zadnjih 365 dana u 8 trgovačkih centara (u jednom trenutku i 9 –Kerum).

S obzirom da je protekla godina protekla u znaku gospodarske krize, ostavke bivšeg premijera Sanadera, povećanja stope PDV-a na 23% te velikom sniženju cijena široke palete proizvoda trgovačkih centara (započelo sniženjem cijena 1000 proizvoda od strane Konzuma), zanimalo nas je kako su se cijene praćenih 100-tinjak proizvoda kretale u 2009 godini.

Za odabrane proizvode sa našeg popisa izračunali smo srednju vrijednost (zbroj cijena iz svih supermarketa podijeljen s brojem supermarketa) cijena početkom svakog mjeseca te pratili kretanje cijena. Primijetili smo da na jednom dijelu proizvoda nije bilo nikakvih ili vrlo malih promjena u cijeni tijekom prošle godine. Među takve proizvode spadaju Vegeta, Coca Cola i Napolitanke (pakiranje od 1kg).

Ono što je važno, dosta velik dio proizvoda je ipak pojeftinio u 2009. godini. Radi se ponajviše o osnovnim životnim namirnicama. Tako je 'Dukat' svježe mlijeko od 3,2%mm krajem 2009. godine jeftinije za  nešto više od 7% u odnosu na cijenu s početka 2009.

Graf cijena Dukat svježeg mlijeka u 2009. g.
cijena Dukat svježeg mlijeka u 2009. g.

Vrlo je zanimljivo pojeftinjenje suncokretovog ulja Zvijezda. Do početka rujna cijena je u svim većim supermarketima bila 13,49 kn. Paralelno s objavom sniženja cijena proizvoda u Konzumu početkom rujna, pojeftinilo i Zvijezdino suncokretovo ulje, i to za 27%. Sniženje Zvijezdinog ulja natjeralo je i ostale proizvođače suncokretovog ulja da snize cijene kako bi bili konkurentni tako da su i cijene ostalih suncokretovih ulja pale za 30-tak %.

Graf cijena suncokretovog ulja 'Zvijezda' u 2009. g.
graf cijena suncokretovog ulja Zvijezda u 2009. g.

Graf cijena nejjeftinijeg suncokretovog ulja u 2009. g.
graf cijena najjeftinijeg suncokretovog ulja u 2009. g.


Od osnovnih namirnica pojeftinili su također i riža (20%) , svježa jaja (25%) te glatko brašno TIP-550. Pekarski proizvodi prema našim praćenjima nisu pojeftinili u 2009. iako su cijene pojedinih proizvođača glatkog brašna pale i do 25%. Zanimljivo je da su trgovački lanci, kako bi bili konkuretni s cijenama osnovnih proizvoda snižavali cijene upravo svojih robnih marki.

Da cijene proizvodima nisu samo padale, vidi se na primjeru šećera (bijeli rafinirani) čija je cijena porasla od proljeća 2009. do početka ove godine za 17%.

Graf cijena šećera u 2009. g.
cijena šećera u 2009. g.

Koliko je to utjecalo na cijene slatkiša tek ćemo ustvrditi daljnjim praćenjem, ali već sada primjećujemo da su se početkom godine povećale cijene čokolada koje pratimo (Dorina lješnjak od 100g i Mikado s rižom od 150g) te Bajadere u skoro svim supermarketima.

Na samom kraju spomenuli bi cijene voća i povrća u supermarketima. I ranije smo u svojim tjednim praćenjima cijena spominjali da na najveće razlike u cijeni artikala nailazimo upravo na voću i povrću.

Graf cijena rajčice u 2009. g.
cijena svježe rajčice u 2009. g.

Graf cijena svježih krastavaca u 2009. g.
cijena svježeg krastavca u 2009. g.

Najveće razlike uočili smo na sezonskim artiklima povrća. Tako je domaće svježe krastavce bilo moguće sredinom ljeta kupiti za cca 4 kn (pa i jeftinije) a krajem godine uvozne krastavce iz plastenika morali smo plaćati 16kn (i više), što daje povećanje cijene od nevjerojatnih 300%. Slična je situacija bila sa svježom rajčicom čija je prosječna cijena u ljeto bila oko 6 kn a početkom i krajem godine uglavnom preko 15 kn, znači povećanje cijene od 150%.

Graf cijena jabuka u 2009. g.
cijena jabuke (najjeftinije očitane) u 2009. g.

Graf cijena žutog luka u 2009. g.
cijena žutog luka u 2009. g.

Proizvodi koji nisu toliko izrazito sezonskog karaktera imali su manje ali ipak značajne oscilacije u cijenama tijekom 2009 godine. Primjer su jabuka i žuti luk kojima je cijena varirala u godini oko 50%. Vrlo često su te razlike od 50 % znale biti i u tjednom očitanju jer redovito neki od supermarketa stavlja artikle voća i povrća na sniženje.

Na kraju ipak možemo reći da je protekla godina uglavnom protekla u znaku sniženja cijena velikog broja proizvoda. Veliki dio tereta sniženja veliki trgovački lanci prebacili su na vlastite robne marke a time i na leđa proizvođača koji za njih proizvode artikle vlastitih marki. Time su pokušali umanjiti negativan trend pada potrošnje građana uzrokovan povećanjem PDV-a, povećanjem cijene struje i plina te sve većem broju nezaposlenosti u državi.

Kakav će biti trend kretanja cijena proizvoda u 2010., ovog trenutka je teško predvidjeti. Sudeći prema trenutačnim pokazateljima, godina će biti jednako teška (ako ne i teža) od protekle i pitanje je da li trgovački lanci imaju snage držati već snižene cijene proizvoda te nastaviti trend snižavanja cijena proizvoda ukoliko se nastavi pad.

© www.supermarketi.info, Sva prava pridržana, siječanj 2010.
Napomena: Nije dozvoljeno kopirati cjelokupni članak ili dijelove članka bez dozvole autora članka i bez jasno istaknute hiperveze na ovaj originalni članak.
 

Komentirajte članak! Nije dozvoljena upotreba psovki te vrijeđanje po rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.
Korisničko ime:
Komentar:
Upiši kod: Napomena: Sva slova su mala slova, a brojevi od 0-9!

KOMENTARI

uYOxReLbKn7p 10.10.2015. | 12:20 Oleg nije rusko ime. Kod rusa ovo ime je doslo od suseda-skandinava, senvree narode. Ja sam ruskinja, moj ded se zvao Oleg. Znam to sigurno.
CIJENE U SUPERMARKETIMA
TEČAJNA LISTA
1EUR
1USD
1CHF
HNB
1GBP
initial-scale=1">
1CAD
html>
1AUD
MJENJAČNICA
Iz
Iznos
u
Iznos