Odaberi državu!
ARHIVA
2012
2011
2010
2009
Istražili smo za Vas...
Egzotično voće - Bizarne cijene
19.07.2010.

Dragi naši posjetitelji,

Ovaj tjedan pripremili smo vrlo zanimljivo istraživanje egzotičnog i rijetkog voća. Upravo činjenica da se rijetko kupuje, nagnalo nas je da pomnije istražimo ponudu istoga u supermarketima. Zapravo, iznenadili smo se da za neke uočene egzotične voćke ni sami do sada nismo čuli.

Ono što je ugasilo našu znatiželju za probavanjem svih tih čudnih plodova je cijena koja se kretala od povoljnih dvije kune za kokosov orah (po komadu - izložen u Kauflandu) pa do neviđenih 24,90 kn (po komadu) za tamarillo (izložen u Mercatoru). Osim tamarilla pronađena je i maracuja s cijenom 24,90 kn/kom. Pepino s cijenom od 101,90 kn/kg učinio se naoko kao najskuplje voće, no kad se omaleni tamarillo izvaže i cijena pretvori u kune po kilogramu, daleko je najskuplje pronađeno voće uopće u supemarketima. S obzirom da je komad težak oko 50g (66g s ambalažom) dolazimo do nevjerojatne cijene od 498 kn za kilogram tamarilla. S maracujom je situacija gotovo identična.

U tabeli ispod prikazana je ponuda egzotičnog voća u supermarketima (očitanje Zagreb, 08.07.-10.07.2010.)

  SPAR MERCATOR BILLA KONZUM GETRO KAUFLAND PLODINE TOMMY
ANANAS 12,99/kom 8,49/kom 9,99/kom 14,99/kom 9,49/kg - 4,99/kom -
TAMARILLO 19,99/kom 24,90/kom - - - - - -
KOKOS 5,99/kom 2,90/kom 6,99/kom - - 1,99/kom - -
LIMETA 45,99/kg 43,90/kg 39,99/kg 39,99/kg 41,99/kg - - 44,99/kg
MANGO 10,99/kom 14,90/kom 9,99/kom 5,99 /kom 11,69/kom 9,99/kom - 29,99/kg
AVOCADO n/c 15,90/kom 8,99/kom 9,99/kom 9,99/kom 6,99/kom - 29,99/kg
PEPINO n/c 101,90/kg - - - - - -
MARACUJA - 24,90/kom - - - - - -
CARAMBOLA - - 9,99/kom - - - - -
PHYSALIS - - 12,99/pak - - - - -

Pogledom na tablicu cijena i ponude egzotičnog voća u supermarketima može se uočiti da cijene poprilično variraju (kao i ponuda) od dućana do dućana. Tako se u trenutku očitavanja cijena, u Kauflandu mogao kupiti kokos tri puta jeftiniji od ponuđenoga u Billi te 2 puta jeftiniji avocado od ponuđenog u Mercatoru. Iskreno nas je začudila i cijena limete koja je 3 do 4 puta skuplja od limuna. Ta bi razlika u cijeni bila i 6 puta veća da se nalazimo u zimskom periodu kada je cijena limuna oko 6-7 kn/kg.

Ponuda je već poslovično najbogatija u Mercatoru, zatim Intersparu te u ovom slučaju i Billi dok su Plodine s tek ponuđenim ananasom na dnu ljestvice ponude egzotičnog voća.

Na kraju bih još dodali da su u pojedinim supermarketima neki zapakirani komadi voća bili već pomalo pljesnivi i truli pa apeliramo na trgovce da češće prekontroliraju izložene primjerke ovog ipak rijeđe traženog voća.


Ukratko o egzotičnom voću koje smo pronašli u ponudi supermarketa:
 

Tamarillo
 
TAMARILLO – voće okusa sličnog između dinje i rajčice. Raste u Južnoj Americi (Peru, Čile, Ekvador, Kolumbija…) ali i Australiji, N. Zelandu te Indoneziji. Konzumira se uglavno svježe često se spravljaju od njega i sokovi.
Mango  MANGO – voće kruškolikog oblika, okusa između ananasa i kruške. Potječe iz Indije, gdje se i danas puno uzgaja. Jede se svjež, a u tajlandskoj kuhinji se koristi uz začinjene umake. Uzgoj se proširio i na Meksiko te ostale države Srednje i Južne Amerike. (u našim supermarketima uvoz je iz Brazila i Perua)
 Avokado AVOCADO – voće kruškolikog oblika, potječe iz Južne Amerike. Smatra se da stalna konzumacija smanjuje kolesterol te se često se koristi kao prilog jelima. Dosta se upotrebljuje i u kozmetici. (u našim supermarketima uvoz je iz Južnoafričke republike, Kenije i Perua)
 Pepino PEPINO – voće koje potječe sa područja Anda (Peru, Čile, Kolumbija), ali se kultura proširila i na Sjevernu Ameriku te Novi Zeland gdje se puno uzgaja. Pripada rodu papaje, prijatnog je okusa sličnog krastavcu i dinji. Može se jesti kuhan (kao prilog), sirov (narezan kao voćna salata) ili prženi (kao glavno jelo).
 Maracuja MARACUJA – voće porijeklom iz Paragvaja, Brazila i Kolumbije ali se danas uzgaja u sutropskom pojasu cijelog svijeta. Veoma je slatkog okusa te vrlo zdrava. Najčešće se jede svježa ili se od nje spravlja sok. Postoje dvije vrste maracuje. Veća žuta maracuja (veličine grejpa) je nešto kiselija a manja tamnoljubičasta je veličine limuna te je slađeg i intenzivnijeg okusa.
 Carambola CARAMBOLA – potječe sa Šri Lanke ali je popularna u čitavoj Jugoistočnoj Aziji. Uzgaja se i u drugim sutropskim dijelovima svijeta. Specifičnog je okusa između naranče, grejpfruta i papaje. Može se konzumirati sirova i kuhana, a na Floridi od nje rade slatko vino. Osim okusa ima karakterističan izgled zvijezde. (u našim supermarketima uvoz je iz Malezije)
 Physalis PHYSALIS (peruanska jagoda) – radi se o jednogodišnjoj biljci koja dolazi iz Kolumbije, Zimbabvea i Ekvadora. Slatko kiselkastog je okusa koji podsjeća na ananas. Jede se uglavnom svježe. (u našim supermarketima uvoz je iz Kolumbije)
 Limeta LIMETA – naziv za različite citrusne voćke, okruglog oblika, zelene do žute boje. U svježe zrelom stanju plod je zelene boje. Dolazi iz Južne Azije a španjolski moreplovci u srednjem vijeku prijenjeli su ga u Meksiko i Karibe gdje se brzo udomaćio. Najviše se koristi za izradu sokova, koktela te kao dekoracija. (u našim supermarketima uvoz je iz Brazila i Meksika)
 Kokos KOKOS (kokosov orah) – raste na obalnim područjima Indijskog i Tihog oceana. Plod je izvana bez mirisa a iznutra je mirisa i okusa sličan bademu. Od kokosa se radi ulje, maslac, mlijeko, brašno, guma. (u našim supermarketima uvoz je iz Obale Bjelokosti)
Ananas  ANANAS – porijeklom je iz Amerike ali se danas uzgaja širom svijeta u tropskim krajevima. Daje krupne i mesnate plodove koji se najčešće konzumiraju svježi ili se konzerviraju (u našim supermarketima uvoz je iz Kostarike i Obale Bjelokosti)

 

© www.supermarketi.info, Sva prava pridržana, srpanj 2010.
Napomena: Nije dozvoljeno kopirati cjelokupni članak ili dijelove članka bez dozvole autora članka i bez jasno istaknute hiperveze na ovaj originalni članak.

Komentirajte članak! Nije dozvoljena upotreba psovki te vrijeđanje po rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.
Korisničko ime:
Komentar:
Upiši kod: Napomena: Sva slova su mala slova, a brojevi od 0-9!

KOMENTARI

Voćko 20.07.2010. | 12:29 većina tog egzotičnog voća stoji tjednima na policama supermarketa jer je preskupo. Par puta sam kupio i požalio: voće bude ili zeleno ili trulo.
supermarketi.info 19.07.2010. | 22:09 Poštovani Tin
Cijene su očitavane od 08 do 10.07.2010 (kao što je naznačeno) te postoji mogućnost da su u nekim slučajevima cijene promijenjene ili da su neki supermarketi svoju ponudu povećali ili umanjili za koji artikl. Npr. danas u Mercatoru uopće nije bilo maracuje. Zato je bitno naglasiti datum očitanja. Mi se trudimo da datum očitanja bude što bliži datumu članka ali teoretski je do promjene cijene moglo doći par sati kao i nakon 5,6 dana. Nadam se da uvažavate objašnjenje.
Tin 19.07.2010. | 21:15 Dakle, nije istina da je u Kauflandu kokos 1,99kn/kom već je cijena 3,99kn/kom.
CIJENE U SUPERMARKETIMA
TEČAJNA LISTA
1EUR
1USD
1CHF
HNB
1GBP
initial-scale=1">
1CAD
html>
1AUD
MJENJAČNICA
Iz
Iznos
u
Iznos