Odaberi državu!
ARHIVA
2012
2011
2010
2009
Istražili smo za Vas...
Anketa – čije mlijeko i mliječne proizvode najviše kupujemo?
11.08.2010.

Dragi naši posjetitelji,

U razdoblju od 01.06.2010 do 01.08.2010 na našoj stranici imali ste prilike glasati na anketno pitanje i pomoći nam da otkrijemo čije mliječne proizvode hrvatski potrošači najviše kupuju. Kao mogući odgovor ponudili smo Dukat, 'Z Bregov, Kim, Meggle, Alpsko mleko, Natura, Tonka te najjeftinije.

U navedenom periodu glasovalo je 600 posjetitelja a rezultati ankete su dali zanimljive odgovore o navikama hrvatskih potrošača.

Anketa - mlijeko i mliječni proizvodi, kolovoz 2010.

 

Brand Broj glasova Postotak
'Z Bregov 271 45,2%
najjeftinije 111 18,5%
Dukat 93 15,5%
Meggle 52 8,7%
Kim 38 6,3%
Natura 19 3,2%
Tonka 11 1,8%
Alpsko mleko 5 0,8%

Najviše nas je iznenadila velika razlika u glasovima između dva najveća i najrenomiranija branda, 'Z Bregov i Dukata. Dok je gotovo polovica (45,2%) posjetitelja glasovalo da najviše kupuje 'Z Bregov mliječne proizvode, za Dukatove proizvode se odlučilo tek 15,5% posjetitelja. Utoliko smo više zabrinuti nedavnim poskupljenjem mlijeka 'Z Bregov. S obzirom da su Dukat i 'Z Bregov perjanice hrvatske mljekarske industrije, očekivali smo da će većina glasova biti ravnopravno podijeljena između ova dva giganta. Tomu u prilog ide i zastupljenost različitih vrsta mliječnih proizvoda na policama dućana i supermarketa, gdje Dukat i 'Z Bregov daleko prednjače po broju raznih artikala pred ostalim proizvođačima a gotovo da nema vrste proizvoda a da ova dva branda nemaju svojeg renomiranog predstavnika. (klikni i pogledaj istraživanje o ponudi mlijeka u supermarketima od 28.12.2009.)

 

Proizvod Dukat 'Z Bregov
 svježe mlijeko 3,2% m.m.
 trajno mlijeko 2,8% m.m.
 vrhnje za kuhanje 500 g    
 probiotički proizvodi    
 svježi sir    
 mliječni namaz    
 tekući jogurt    
 voćni jogurt    

Pomislili smo da je tako velika prednost 'Z Bregov proizvoda u anketi posljedica povoljnijih cijena 'Z Bregov proizvoda u odnosu na Dukat i ostale proizvođače, međutim provjerili smo cijene u trgovačkim lancima i zaključili da 'Z Bregov i Dukat spadaju u razred nešto skupljih proizvođača mliječnih proizvoda sa vrlo sličnim cijenama proizvoda.

Sagledavši prošlost ovih dviju kompanija, možemo reći da se 'Z Bregov (zapravo Vindija) za ovaj status među potrošačima izborio strpljivo gradeći svoje prehrambeno carstvo (osnovana 1959. godine), s poznatim ali neeksponiranim većinskim hrvatskim vlasnikom Dragutinom Drkom, te gajeći kult kvalitetnih proizvoda utemeljenih na tradiciji.

S druge strane Dukat već desetljećima predvodi hrvatsku mljekarsku industriju. Dva puta je mijenjao ime, prvi puta je 1999. g. ime promijenio iz Dukata (to ime je dobio 1969. Godine) u Lura, a zatim je 2007 g. vratio staro ime Dukat. Vlasnik je također mijenjan dva puta. Prvo je u kompaniju početkom 90-tih iz javnog vlasništva preuzeo Luka Rajić, da bi Dukat 2007. godine prodao za 2,058 milijardi kuna francuskom mljekarskom gigantu Lactalisu. U rujnu 2008. Dukat preuzima i KIM - Mljekara Karlovac d.d.

Izgleda da su sve ove promjene u Dukatu, te prelazak u ruke stranim vlasnicima utjecale na velik dio vjernih potrošača, da Dukatove proizvode zamjene proizvodima 'Z Bregov, ali i drugih proizvođača.

Da je kriza utjecala na prehrambene navike potrošača, vidjelo se i na ovoj anketi jer se skoro petina (18,5%) glasača ankete izjasnila da kupuju najjeftinije mlijeko i mliječne proizvode. S obzirom da ova grana prehrambene industrije zahtjeva visoku sanitarnu kontrolu, a potrošači su skloniji kupovanju samo provjerenih proizvoda, ovaj postotak koji se odlučio za najjeftinije proizvode nije zanemariv.

Kod ovog dijela potrošača u prvi plan su došle robne marke trgovačkih lanaca jer upravo one nude uglavnom najjeftinije mliječne proizvode, a te razlike u cijenama nisu zanemarive. Na primjeru naših tablica s cijenama iz supermarketa (klikni na tabelu od 29-31.07.2010) vidi se da je cijena najjeftinijem tekućem jogurtu, primjerice, 1,49 kn u Intersparu, manja za 40% od cijene Dukatovog tekućeg jogurta, 2,29 kn u Intersparu. Najjeftinije vrhnje za kuhanje od 500 g, primjerice 10,06 kn u Mercatoru, je 36% jeftinije od Dukatovog, 15,60 kn u Mercatoru. Na istom primjeru, dakle vrhnja za kuhanje, u Kauflandu je razlika u postotku još i viša (7,79 kuna najjeftinije - 13,89 kuna Dukatovo - razlika je i 44%). Slične su razlike u cijenama i kod ostalih artikala mliječnih proizvoda, pa je jasno zašto se dio potrošača odlučio na najjeftinije proizvode. Najjeftiniji proizvodi najčešće su proizvodi manjih proizvođača iz Hrvatske ali mogu se naći i proizvodi porijeklom iz BiH, Njemačke te ostalih zemalja.

Od ostalih proizvođača mliječnih proizvoda koji su sudjelovali u anketi spomenuli bismo Meggle (8,7%) te KiM (6,3%) koji polako, ali sigurno zauzimaju mjesto među vodećim proizvođačima. KiM je od 2008. godine postao Dukatov brand pa bismo u analizi ankete, glasove koje je dobio KiM mogli pridodati Dukatu, no to ne bi puno popravilo "krvnu sliku" Dukatu. Da bi se više približili brandovima 'Z Bregov i Dukatu moraju i dalje povećavati paletu proizvoda te (prema našem mišljenju) nuditi proizvode po nižim cijenama.

Proizvođači Natura (Đurđevac), Tonka (Rijeka), Alpsko Mleko (Ljubljana) prema rezultatima ankete nisu za sada značajnije zastupljeni kod hrvatskih potrošača. Razlog tomu može biti i njihova slabija marketinška aktivnost od vodećeg dvojca, no Natura i Tonka nude proizvode koji su ipak cjenovno nešto povoljniji od Dukata i 'Z Bregova.

© www.supermarketi.info, Sva prava pridržana, kolovoz 2010.
Napomena: Nije dozvoljeno kopirati cjelokupni članak ili dijelove članka bez dozvole autora članka i bez jasno istaknute hiperveze na ovaj originalni članak.


 

Komentirajte članak! Nije dozvoljena upotreba psovki te vrijeđanje po rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.
Korisničko ime:
Komentar:
Upiši kod: Napomena: Sva slova su mala slova, a brojevi od 0-9!
CIJENE U SUPERMARKETIMA
TEČAJNA LISTA
1EUR
1USD
1CHF
HNB
1GBP
initial-scale=1">
1CAD
html>
1AUD
MJENJAČNICA
Iz
Iznos
u
Iznos