Odaberi državu!
ARHIVA
2012
2011
2010
2009
Istražili smo za Vas...
Koliko supermarketi nagrađuju vjernost potrošača?
30.08.2010.

Dragi naši posjetitelji,

Mnogi supermarketi vjernost svojih kupaca nagrađuju kroz razne programe nagrađivanja, tzv. loyalty programe, pa smo odlučili provjeriti koliko nas supermarketi nagrađuju za našu vjernost, odnosno koji supermarket tu vjernost nagrađuje u najvećoj mjeri. No, najprije ćemo nabrojati supermarkete koji (prema našem saznanju) nemaju loyalty programe. To su Kaufland, Plodine, Tommy, Lidl i KTC. Kaufland i Plodine svoju strategiju grade na najpovoljnijoj kupnji, pa vjerojatno kupci do sada nisu od njih zahtijevali nikakav oblik nagrađivanja vjernosti. U ova dva supermarketa, isto tako nismo zamijetili niti bilo kakve nagradne igre. Bez obzira što Lidl, Tommy i KTC nemaju program kojim nagrađuju vjernost svojih kupaca, kod njih se više ili manje redovito na pojedinim lokacijama ili na teritoriju cijele Hrvatske mogu putem nagradnih igara ili kupovine preko određenog iznosa dobiti jednokratne nagrade ili poklon paketi. U KTC-u ističu da u ovom trenutku nemaju računalnu podršku za praćenje potrošnje kupaca, pa time i nagrađivanje vjernosti istih.

GETRO
Getro svoje vjerne kupce nagrađuje putem tzv. GETRO FRIEND CARD kartice, na kojoj se svakom kupnjom od minimalno 25 kuna akumuliraju bodovi po principu da je broj pripisanih bodova jednak broju potrošenih kuna podijeljeno s 100. Dakle, za potrošenih 25 kuna, dobivate 0,25 bodova na svojoj GETRO FRIEND CARD kartici. Ovaj program nudi tzv. obiteljsko prikupljanje bodova, jer je osim osnovne kartice moguće imati i 3 dodatne kartice za članove obitelji. Nakon što prikupite 50 bodova (5.000,00 potrošenih kuna), možete ih iskoristiti već pri prvoj idućoj kupnji. Jedan bod donosi jednu kunu popusta. Bodovi se s kartice ne brišu ukoliko se unutar 180 dana napravi kupnja u vrijednosti od minimalno 25 kuna. U protivnom se svi do tada prikupljeni bodovi brišu.
Zaključak: Za potrošenih 5.000,00 kuna u Getrou, Getro vas nagrađuje s 50 nagradnih bodova, odnosno popustom u iznosu od 50,00 kuna.

MERCATOR
Svoje vjerne kupce Mercator nagrađuje putem MERCATOR PIKA kartice. Ta kartica također je zamišljena kao bonitetni sustav skupljanja i korištenja skupljenih bodova. Prikupljeni bonitetni bodovi donose 3-6 % jeftiniju kupnju i ostale pogodnosti. Svakih 35,00 potrošenih kuna donosi jedan nagradni bod. Postoje plava, zelena i zlatna Mercator Pika kartica. Plava je gotovinska kartica, namijenjena kupcima koji plaćaju gotovinom. Omogućava skupljanje bodova koji osim uštede (boniteta) donose mogućnost sudjelovanja u nagradnom izvlačenju. Zelena je platna kartica, namijenjena kupcima koji svoju kupovinu žele podmiriti odgodom plaćanja, a zlatna koji svoju kupovinu žele podmiriti odgodom plaćanja, a pri poslovanju s karticom ne žele ograničavanje. Prednosti i pogodnosti platnih kartica su u tome što se članarine i troškovi poslovanja ne obračunavaju, računi se podmiruju jednom mjesečno, postoji mogućnost beskamatnog obročnog otplaćivanja kupovine za programe obuće, tekstila, sportske opreme, tehnike, namještaja i građevinskog materijala. Plaćanje mjesečnih obveza je bez provizije na označenim prodajnim mjestima Mercatora. Najniži iznos kupovine robe na 12 obroka je 600,00 kuna. Najniži iznos obroka je 150,00 kuna. Prilikom kupovine na obroke Mercator vam neće zaračunati nikakvu kamatu niti bilo kakve druge troškove. Postoji i sistem skupljanja naljepnica, pri čemu jedna naljepnica zahtijeva minimalnu potrošnju od 50,00 kuna.
Zaključak: Za potrošenih 5.000,00 kuna u Mercatoru, Mercator vas nagrađuje s 142 nagradna boda, odnosno popustom u iznosu od 95,00 kuna, s time da Vam ostaje još 47 bodova koji se prenose dalje u slijedeće obračunsko razdoblje.

BILLA
Vjernost svojih kupaca Billa nagrađuje putem kartice BILLA CLUB. Loyalty program je također zamišljen po principu prikupljanja nagradnih bodova, koji se evidentiraju na kartici i prilikom svake kupovine se ostvaruje pravo sudjelovanja u raznim akcijama. Bodovi se po isteku perioda od godinu dana brišu, ukoliko nisu prethodno iskorišteni (npr. bodovi skupljeni u siječnju 2010. brišu se na kraju siječnja 2011.). Svakih potrošenih 25,00 kuna donosi 1 bod. Billa može odrediti i da se nagradni bod daje i za kupovinu pojedinog proizvoda. U tom slučaju član dobiva pored bodova za visinu računa i dodatne bodove za pojedini proizvod. Vrijednost boda varira, te ga je nemoguće jednoznačno vrednovati u kunama, s obzirom da pojedini artikli u nagradnom programu mogu imati istu maloprodajnu cijenu, a broj bodova koji se traži za preuzimanje tih artikala mogu biti različiti.
Zaključak: Za potrošenih 5.000,00 kuna u Billi, Billa vas nagrađuje s 200 nagradnih bodova, koje možete zamijeniti za artikle ili popuste pri kupnji tih istih artikala. U aktualnoj ponudi, najveća vrijednost artikala koje možete dobiti gratis za 200 nagradnih bodova, iznosi 79,98 kuna (vakuum posuda + vakuum pumpica, ili 2 paketa loptica za tenis Head)

DIONA
Diona vjernost svojih kupaca nagrađuje putem DIONA CARD kartice, gdje se ukupna mjesečna kupovina iznad 500,00 kuna i uredno plaćanje nagrađuje s 2% popusta na slijedećem računu. Korisnici DIONA CARD kartice plaćaju godišnju članarinu u visini koju odredi izdavatelj, bez prava povrata. Moguće je na osnovnu karticu dobiti i dodatnu obiteljsku karticu za bračnog druga ili punoljetno dijete. Korisnik kartice može karticom kupovati robu uz odgodu plaćanja u svim prodavaonicama DIONE.
Zaključak: Za potrošenih 5.000,00 kuna u Dioni, Diona vas nagrađuje popustom od 2% odnosno u iznosu od 100,00 kuna.

KONZUM
U Konzumu se vjernost kupovanja u njihovim dućanima nagrađuje kroz KONZUM PLUS CARD karticu. Model je takav da se skupljaju nagradni bodovi za koje se svaka tri mjeseca dobivaju nagradni kuponi kojima se ostvaruju popusti prilikom slijedeće kupnje. Dakle, u obračunskom razdoblju potrebno je skupiti 25 bodova kako bi ostvarili pravo na nagradne kupone. Ukoliko u jednom obračunskom razdoblju skupite minimalno 25 bodova, na kućnu adresu dobit ćete nagradu u obliku nagradnih kupona koja možete koristiti kao popust prilikom slijedeće kupnje. U svakom obračunskom razdoblju 1000 najsretnijih korisnika dobiju nagradu od 500 kuna. Prilikom plaćanja gotovinom, čekovima, karticom bankovnog tekućeg računa (osim Visa kartice), i Konzum American Express kreditnom karticom, kupac mora potrošiti minimalno 50,00 kuna po računu čime ostvaruje pravo na jedan nagradni bod. Za svakih daljnjih 50,00 kuna na istom računu kupac ostvaruje pravo na dodatni nagradni bod. Prilikom plaćanja kreditnim karticama (Amex, Diner, Visa, EC/MC) kupac mora potrošiti minimalno 100,00 kuna po računu, čime ostvaruje pravo na jedan nagradni bod. Za svakih daljnjih 100,00 kuna na istom računu, kupac ostvaruje pravo na dodatni nagradni bod. Vrijednost jednog boda minimalno iznosi 0,80 kuna, a maksimalno 1,20 kuna. Pravo na nagradne kupone ostvaruju korisnici koji su u obračunskom razdoblju ostvarili minimalno 25 bodova. Ukoliko korisnik u obračunskom razdoblju ne ostvari minimalno 25 bodova, njegovi bodovi se brišu. Korisnici koji nisu koristili svoju karticu duže od 6 mjeseci mogu biti isključeni iz programa.
Zaključak: Za potrošenih 5.000,00 kuna u Konzumu, Konzum vas nagrađuje sa 100 bodova, koji imaju vrijednost od 80,00 - 120,00 kuna ovisno o odluci Konzuma za svako pojedino obračunsko razdoblje.

INTERSPAR
Nekoliko puta tijekom godine Interspar organizira posebne ponude određenih programa u kojima kupci za svakih potrošenih 50,00 kuna dobivaju 1 bod vjernosti. Naljepnice s bodovima se skupljaju i lijepe u knjižice što kupcima omogućava da proizvode iz Programa vjernosti kupe po iznimno povoljnim cijenama.
Zaključak: Za potrošenih 5.000,00 kuna u Intersparu, Interspar vas nagrađuje sa 100 nagradnih bodova, koje možete zamijeniti za popuste pri kupnji artikala. U aktualnoj ponudi, najveća vrijednost popusta koje možete dobiti za 100 nagradnih bodova, iznosi 2.570,00 kuna (Silvano Brizzi nakit).

A sad kako smo i najavili, u slijedećem dijagramu pogledajte našu analizu programa vjernosti svakog pojedinog supermarketa u odnosu na vrijednost nagrada u kunama, duljine bonitetnih razdoblja u kojima se prikupljaju bodovi, te raznolikost ponude modela nagrađivanja vjernosti prema mogućnostima koje pojedini program pruža. Sve smo to na kraju nastojali što objektivnije ocijeniti te prosječnom ocjenom valorizirati svaki pojedini program vjernosti.

Ocjene programa vjernosti supermarketa

Legenda:

Vrijednost nagrade: odnosi se na kunsku vrijednost bodova, dobivenih potrošnjom 5.000,00 kuna
Korisnost nagrade: odnosi se na raznolikost asortimana za koji možete zamijeniti prikupljene bodove
Bonitetno razdoblje: odnosi se na vremenski period tijekom kojeg se skupljaju bodovi prije poništenja
Raznolikost programa: odnosi se na broj različitih mogućnosti i načina skupljanja nagradnih bodova
Ukupna ocjena: predstavlja aritmetičku sredinu ocjena gore navedenih parametara

Konačni zaključak: vrlo je teško međusobno uspoređivati programe vjernosti jer su poprilično različiti u načinu nagrađivanja. U načelu postoje 2 načina nagrađivanja. Jedan je način nagrađivanja putem popusta pri slijedećoj kupnji, što, vjerujemo, većina vas najviše voli jer vas se ne obvezuje na kupovinu određenih artikala iz ponude, nego vam se daje sloboda na koje ćete artikle potrošiti svoj bonus. Ovakav način nagrađivanja nude Getro, Mercator, Diona i Konzum. Drugi način nagrađivanja je putem davanja popusta na određene artikle koji su u trenutačnoj ponudi, ili čak zamijene bodova za artikl u cijelosti, dakle gratis. Ovakav način nagrađivanja nude Billa i Interspar.

Sa stajališta uštede, Intersparov program, primjerice, u ovom trenutku nudi najveću vrijednost svojeg loyalty programa, no sa stajališta prosječnog potrošača, kojeg ne zanimaju popusti od 600,00 kuna za ogrlicu s privjeskom, pa bila ona i Silvano Brizzi, taj program ne nudi ništa konkretno. Billa ima poprilično šaroliku ponudu artikala koji se nude u loyalty programu, no malo čudi nekonzistentnost u bodovanju pojedinih artikala koji imaju jednaku maloprodajnu cijenu, a različit broj bodova. Getro, Mercator, Diona i Konzum manje-više nude isto, s time da smo dojma da u Mercatoru zbog šarolikosti nagradnih programa i broja nagradnih kartica, nude ipak nijansu više.
 

© www.supermarketi.info, Sva prava pridržana, kolovoz 2010.
Napomena: Nije dozvoljeno kopirati cjelokupni članak ili dijelove članka bez dozvole autora članka i bez jasno istaknute hiperveze na ovaj originalni članak.


 

Komentirajte članak! Nije dozvoljena upotreba psovki te vrijeđanje po rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.
Korisničko ime:
Komentar:
Upiši kod: Napomena: Sva slova su mala slova, a brojevi od 0-9!

KOMENTARI

biserka3@gmail.com 26.10.2015. | 19:50 Imala sam kupon za 10 % popusta preko master carda i 10 % popusta za rođendan. Imam li pravo na zbrajanje popusta(ukupno 20%)
supermarketi.info 01.09.2010. | 17:00 Dragi zepe, definitivno ste u pravu što se tiče vaše računice, no poanta ovog istraživanja je bila ocjena samih programa vjernosti. Naravno da nije svejedno gdje ćete potrošiti svojih 5000 kuna, i da u nekim supermarketima i bez nagrade iz programa vjernosti možete dobiti više nego što će vam ijedan program vjernosti nekog drugog supermarketa dati, no u istraživanju se nismo bavili toliko kompleksnom računicom jer je cijela priča i ovako dovoljno kompleksna. U svakom slučaju, hvala na komentaru.
zepe 01.09.2010. | 13:49 Znači ne treba se uzimati u obzir samo koliko nagrade dobijemo već i koliko smo komada proizvoda kupili kako bi ostvarili dobivenu nagradu.
Probajte računicom s manje izraženom cijenom poput jogurta i mlijeka gdje su udijeli drugačije izraženi.
zepe 01.09.2010. | 13:43 Članku nedostaju cijene proizvoda. Naime, vrijednost potrošenih 5000Kn po trgovačkim centrima nije ista te za za istu količinu novca ne možemo pribaviti istu količinu proizvoda u različitim trgovačkim centrima.
Ako cijena proizvoda varira i do 5kn po komadu kupljene robe na cca 50 kn cijene proizvoda,a takvih proizvoda ima, računicom se dolazi da na 5000 Kn kod jednog trgovačkog lanca dobijemo 5000:50=100 komada proizvoda dok kod drugog 5000:45=111 komada + 5kn ostatka.
Pozdrav.
CIJENE U SUPERMARKETIMA
TEČAJNA LISTA
1EUR
1USD
1CHF
HNB
1GBP
initial-scale=1">
1CAD
html>
1AUD
MJENJAČNICA
Iz
Iznos
u
Iznos