Odaberi državu!
ARHIVA
2012
2011
2010
2009
Istražili smo za Vas...
Rezultati ankete - Koliko hrvatski potrošači vjeruju mesu koje kupuju?
31.10.2010.

Prethodnih tjedana po medijima se razvlačilo pitanje povjerenja hrvatskih potrošača u kvalitetu i ispravnost mesa koje kupuju u supermarketima i tržnicama, pa smo potaknuti tim pitanjem odlučili sami provesti anketu. Prije nego se pozabavimo interpretacijom rezultata ankete, napomenimo samo da je ukupni broj anketiranih 598, u periodu od 42 dana.

Grafikon - Koliko hrvatski potrošači vjeruju mesu koje kupuju?

Bez obzira što bi se moglo zaključiti da će zbog napisa o neispravnosti mesa, potrošači dramatično povisiti kriterije pri kupovini mesa, iz rezultata naše ankete se to zaista ne da iščitati. Štoviše, čini se da još uvijek velika većina potrošača ima veliko povjerenje u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost mesa koje kupuju i konzumiraju. Moramo priznati da nismo nimalo iznenađeni postotkom odgovora (46%) u kojem se potrošači izjašnjavaju da pri kupnji mesa pokušavaju pronaći optimum kvalitete i cijene. To je, uvjetno rečeno, najracionalniji dio publike, koji traži najveću kvalitetu za najnižu cijenu. No, to je u isto vrijeme i 'najskliskija' kategorija jer je u tom nastojanju pronalaska optimuma, teško procijeniti na kojem se elementu više dobiva, a na kojem gubi.

Potpuno očekivano najmanji postotak (3%), pripada odgovoru u kojem se potrošači izjašnjavaju da ne mare za porijeklo i sastav, time i kvalitetu, te da im je jedini kriterij odabira mesa, najniža cijena. Da li bismo ovaj dio populacije mogli nazvati 'hazarderima', te znači li to da i najjeftinije meso ne može biti potpuno zdravstveno ispravno i kvalitetno?

Kategorija kojom smo iznenađeni je ona između 'hazardera' i 'najracionalnijih' kupaca. To su oni koji nastoje paziti što kupuju, no više se oslanjaju na kriterij kupovanja prema iznosu kojeg je potrebno izdvojiti za kupnju mesa. Tih je odgovora čak 28%. Mi smo ovu kategoriju nazvali 'poluhazarderi'. Kad se ovoj kategoriji pribroji 3% 'hazardera', dolazimo do gotovo trećine ukupnih ispitanika, što je po našem mišljenju dovoljno za zaključak da se povjerenje potrošača nije gotovo nimalo poljuljalo bez obzira na medijske napise o problematičnom mesu. Kad svemu tome pridodamo još i 46% 'najracionalnijih' možemo zaključiti da više od 3/4 ispitanika još uvijek koliko-toliko vjeruje proizvođačima i distributerima mesa na hrvatskom tržištu.

Ispitanici koji su iskazali vrlo stroge kriterije pri odabiru mesa, pripadaju onoj kategoriji koja pokazuje skepsu prema sustavu proizvodnje i distribucije mesa. Kategoriju koja gleda svaki detalj nazvali smo 'skeptični' i tih odgovora je bilo 8%. Kategoriju koja kupuje kod provjerenog proizvođača ne pitajući za cijenu, nazvali smo 'ekskluzivci' i tih odgovora bilo je također 8%. Za tih 16% možemo reći da su vrlo osviješteni kupci. No, ovoj kategoriji kupaca očito novac ne predstavlja problem, pa u tom slučaju nije neka umjetnost doći do najkvalitetnijih komada mesa. No, nigdje ne stoji da je ta kategorija kupaca imuna na kupnju 'mačka u vreći'. Vjerojatnost takvog događaja sigurno je značajno manja nego kod prve tri kategorije kupaca, no apsolutne sigurnosti nema čak niti za njih.

I na kraju, autoru teksta zanimljiv podatak. Zadnju kategoriju čine 7% odgovora u kojima se ispitanici izjašnjavaju da ne konzumiraju meso. Izgleda da je životni stil nekonzumiranja mesa sve popularniji, te da vegetarijanska kuhinja ima sve veći broj pobornika među hrvatskim potrošačima. Da li je tome razlog upitna kvaliteta mesa, etički principi ili pak nepristupačna cijena kvalitetnih komada mesa, o tome možemo samo nagađati. Slobodni smo zaključiti, da će se ovim novim tržištem, proizvođači hrane morati više pozabaviti i ponuditi još širu lepezu proizvoda - alternative mesu.

 


© www.supermarketi.info, Sva prava pridržana, listopad 2010.
Napomena: Nije dozvoljeno kopirati cjelokupni članak ili dijelove članka bez dozvole autora članka i bez jasno istaknute hiperveze na ovaj originalni članak.

Komentirajte članak! Nije dozvoljena upotreba psovki te vrijeđanje po rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.
Korisničko ime:
Komentar:
Upiši kod: Napomena: Sva slova su mala slova, a brojevi od 0-9!
CIJENE U SUPERMARKETIMA
TEČAJNA LISTA
1EUR
1USD
1CHF
HNB
1GBP
initial-scale=1">
1CAD
html>
1AUD
MJENJAČNICA
Iz
Iznos
u
Iznos