Odaberi državu!
ARHIVA
2012
2011
2010
2009
Istražili smo za Vas...
Razlike u cijenama orašastih plodova i do 40 kuna po kilogramu
24.12.2010.

Dragi naši posjetitelji,

Netom prije Božića odlučili smo napraviti istraživanje orašastih plodova i nekih popularnih sjemenki i mahunarki u rinfuzi, koje će zasigurno naći mjesta u Vašem božićnom meniju, ako ništa drugo onda u kolačima i ostalim slasticama. Kako smo već puno ranije primijetili značajne razlike u cijenama ove kategorije namirnica, odlučili smo pričekati vrijeme blagdana kako bismo vidjeli stanje cijena kad je najveća potražnja za ovim artiklima. Moramo priznati da smo se nemalo iznenadili prije svega visokim cijenama orašastih plodova, a još više razlikama u cijeni.

Orašasti plodovi

Ljetos su cijene ove kategorije proizvoda bile 30-40% niže nego sada u božićno vrijeme. Vjerujemo kako za to značajno poskupljenje ne možemo okriviti nestašicu ove vrste plodova na tržištu, nego samo zakon ponude i potražnje. Dodatni udar na džep potrošača u blagdansko vrijeme kada se novci u novčanicima i na karticama doslovno tope, doista nije korektno. Kao da trgovci jedva čekaju božićnu potrošačku groznicu, u kojoj potrošači zaista u pravilu manje paze na uštedu i na racionalno trošenje, pa da cijene nekim artiklima dignu u astronomske visine.

U nastavku teksta dajemo vam preglednu tablicu promatranih artikala gdje smo, osim cijene, promatrali i porijeklo. Ove godine orasi u rinfuzi su stigli iz Rumunjske, badem je iz SAD-a, brazilski orah je uglavnom bolivijski, kikiriki kineski, indijski oraščići iz Indije i Italije, itd... No, najviše nas je rastužila činjenica da orašasti plodovi kao primjerice bademi, lješnjaci i orasi nisu iz Hrvatske. To pokazuje svu tugu stanja proizvodnje gospodarski vrlo unosnih poljoprivrednih kultura, koje se bez ikakve dileme mogu vrlo uspješno uzgajati u Hrvatskoj.

Preglednu tablicu u pdf-u možete skinuti ovdje!

Komentirajmo malo te razlike u cijenama kod istih proizvoda, koji su nerijetko iz iste zemlje, pa se alibi za takvu razliku ne može dati u različitim zemljama porijekla i eventualno drugim uvjetima nabave. Najveća razlika koja stvarno bode oči je čak 40 kuna na indijskim oraščićima. Bademi imaju razliku od 37,86 kn, no tu se eventualno može potegnuti pitanje razlike zbog toga što je najskuplji badem onaj iz Njemačke u Mercatoru, dok je u svim ostalim supermarketima badem iz SAD-a. No, bez obzira na to razlika je astronomska. Isto vrijedi i za 37 kuna razlike na pistacijama. Čak i "samo" 7 kuna razlike na popularnoj mahunarki slanutku izgleda nevjerojatno puno s obzirom da se radi o razmjerno jeftinoj namirnici kojoj je najjeftinija cijena ona u Tommyju od 12,99 kuna. Brazilski orasi, iako iz iste zemlje porijekla uspjeli su imati razliku od 26,50 kuna. Pitamo se, u čemu je tajna ovakvih razlika?!

I na kraju da zaključimo... Najbogatiju ponudu, te najatraktivnije cijene pronašli smo u Tommyju i Kauflandu. Ostali supermarketi vidno zaostaju za njima, što zbog siromašnije ponude, što zbog užasno visokih cijena. Siromašniju ponudu ćemo još nekako tolerirati, ali ove astronomske cijene jednostavno bi morale biti niže. Nadamo se da će ovaj tekst rezultirati sniženjem cijena ovih nutritivno važnih namirnica, koje bi morale biti dostupnije i onima plićeg džepa. Ako ništa drugo, onda barem u božićno vrijeme.

 


© www.supermarketi.info, Sva prava pridržana, prosinac 2010.
Napomena: Nije dozvoljeno kopirati cjelokupni članak ili dijelove članka bez dozvole autora članka i bez jasno istaknute hiperveze na ovaj originalni članak.


 

Komentirajte članak! Nije dozvoljena upotreba psovki te vrijeđanje po rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.
Korisničko ime:
Komentar:
Upiši kod: Napomena: Sva slova su mala slova, a brojevi od 0-9!

KOMENTARI

Anonimno 30.10.2014. | 16:10 nema priložene tablice...
CIJENE U SUPERMARKETIMA
TEČAJNA LISTA
1EUR
1USD
1CHF
HNB
1GBP
initial-scale=1">
1CAD
html>
1AUD
MJENJAČNICA
Iz
Iznos
u
Iznos