Odaberi državu!
ARHIVA
2012
2011
2010
2009
Istražili smo za Vas...
Vegeta u krizi uspješno odolijeva imitatorima, no što donosi budućnost?
08.03.2011.

Prošlo je više od godine dana otkada ste u našoj anketi, između 11 poznatih i cijenjenih hrvatskih proizvoda, izabrali Vegetu (s 30% glasova) kao hrvatski proizvod kojem ste najviše vjerni. Tada je u konkurenciji hrvatskih brandova, Vegeta pobijedila Cedevitu, Čokolino, Bajaderu, Gavrilović paštetu te ostale poznate brandove.
(vidi link: http://www.supermarketi.info/index.php?action=anketaRez&ankId=13)

Ovaj put smo pokušali malo dublje proniknuti u fenomen vjernosti i odanosti hrvatskih kupaca Vegeti. Primijetili smo da su u trgovinama gotovo svih trgovačkih lanaca, uz Vegetu, u ponudi i zamjenski tzv. ‘dodaci jelima s povrćem’, koji ambalažom, izgledom, okusom i sastavom zapravo imitiraju Vegetu. No, kada je cijena u pitanju, ovi supstituti su značajno jeftiniji.

IME PROIZVODA TRGOVAČKI LANAC ZEMLJA PORIJEKLA KOLIČINA CIJENA
VEGETA dodatak jelima s povrćem PODRAVKA Hrvatska 250g 12,99
500g 24,99
BUDGET dodatak jelima s povrćem INTERSPAR Srbija 250g 4,89
500g 8,59
CLEVER dodatak jelima s povrćem BILLA Srbija 250g 4,99
500g 8,99
MAMMITA dodatak jelima s povrćem KAUFLAND Hrvatska 250g 3,99
500g 6,99
FINO dodatak jelima s povrćem PLODINE Hrvatska 250g 6,99
GRAND dodatak jelima s povrćem GETRO, MERCATOR BIH 250g 3,99
GRAND dodatak jelima s povrćem BIH 500g 8,59
GURMAN dodatak jelima s povrćem Srbija 250g 3,99
GURMAN dodatak jelima s povrćem Srbija 500g 7,99
MIKADO dodatak jelima s povrćem LIDL Hrvatska 500g 7,99
BONI začin MERCATOR BIH 250g 5,99

Činjenica je da trgovačke marke supermarketa već dugo vode bitku s hrvatskim brand proizvodima. Bitka za potrošače vodi se oko gotovo svih prehrambenih proizvoda (suncokretovo ulje, jogurti, mlijeko, mliječni namazi, čips, štapići, čokolade, napolitanke, itd…) gdje su nebrandirani proizvodi supermarketa jeftiniji i do 50% te na taj način konkuriraju i malo po malo oduzimaju sve veći dio tržišta hrvatskim brand proizvodima. Usporedba cijena klasične Vegete i njenih zamjena (promatrali smo najprodavanija pakiranja od 250 g i 500 g) pokazuje da su zamjenski proizvodi čak do tri puta jeftiniji od same Vegete. Tako 250 g zamjenskog proizvoda stoji od 4 do 7 kn (ovisno o supermarketu) dok je cijena Vegete za istu količinu 12,99 kn. Situacija je slična i s pakiranjem od 500 g.

No, interes nam je svakako pobudila i činjenica da je, primjerice, zamjenski proizvod Kauflanda i zamjenski proizvod Plodina proizvela ista tvrtka - Eko Fami d.o.o. iz Rakitovice, no razlika u cijeni za istu količinu od 250 g iznosi čak 3 kune. Pitamo se gdje se stvorila ta razlika od 3 kune. Radi li se o skupljem dobavljaču ambalaže, nepovoljnijim uvjetima nabave (manjim rabatima) ili jednostavno većoj trgovačkoj marži? Bilo kako bilo, vjerujemo kako ne postoji opravdani razlog da jedan proizvod bude 75% skuplji od drugog.

Želeći doznati jesu li hrvatski građani pri kuhanju skloniji prirodnim začinima, Vegeti ili jeftinijim dodacima jelima, krajem 2010. godine smo na Portalu proveli zanimljivu anketu. Anketi je pristupilo 688 posjetitelja čiji odgovori jasno pokazuju da je Vegeta s osvojenih 43% glasova, unatoč sve većoj tendenciji korištenja prirodnih začina te puno nižim cijenama supstituta, i dalje najčešće korišten dodatak jelima u Hrvatskoj. Nadalje, 19% anketiranih koristi isključivo prirodne začine a tek 9% je izjavilo da koristi jeftinije dodatke jelima. Ostatak anketiranih (29%) povremeno koristi Vegetu, no nastoji koristiti i ostale začine.

Anketa o korištenju Vegete pri kuhanju...

Kako ne bi sve ostalo samo na usporedbi cijena proizvoda, usporedili smo i sastav Vegete i njenih supstituta, kako bi doznali koliko se navedeni proizvodi razlikuju prema deklariranom sastavu.

 

VEGETA
vegeta-pakiranje
kuhinjska sol 56%
sušeno povrće 15,50%
mononatrijev glutaminat do 15%
šećer nije istaknut udio
začini nije istaknut udio
kukuruzni škrob nije istaknut udio
bojilo (riboflavin) nije istaknut udio

 

GURMAN dodatak jelima s povrćem
gurman-pakiranje
kuhinjska sol do 60%
sušeno povrće 14,00%
pojačivač okusa E-621 (mng) do 14%
dekstroza nije istaknut udio
začini nije istaknut udio
pojačivač okusa E-635 nije istaknut udio
bojilo E 101 (riboflavin) nije istaknut udio

 

GRAND dodatak jelima s povrćem
grand-pakiranje
kuhinjska sol do 60%
sušeno povrće 9,00%
šećer nije istaknut udio
pojačivač okusa   nije istaknut udio
kukuruzni škrob nije istaknut udio
začini (crni i bijeli biber) nije istaknut udio
bojilo nije istaknut udio

 

CLEVER dodatak jelima s povrćem
clever-pakiranje
kuhinjska sol 54%
sušeno povrće 15,00%
mononatrijev glutaminat nije istaknut udio
dekstroza nije istaknut udio
začini nije istaknut udio
bojilo (riboflavin) nije istaknut udio

 

FINO dodatak jelima s povrćem
fino-pakiranje
kuhinjska sol do 60%
sušeno povrće min 8%
pojačivač okusa E-621 (mng) nije istaknut udio
antioksidans vitamin C nije istaknut udio
začini nije istaknut udio
kukuruzni škrob nije istaknut udio
bojilo vitamin B2 (riboflavin) nije istaknut udio

 

MAMMITA dodatak jelima s povrćem
mammita-pakiranje
kuhinjska sol do 60%
sušeno povrće min 8%
pojačivač okusa E-621 (mng) nije istaknut udio
antioksidans vitamin C nije istaknut udio
začini nije istaknut udio
šećer nije istaknut udio
kukuruzni škrob nije istaknut udio
bojilo vitamin B2 (riboflavin) nije istaknut udio

 

MIKADO dodatak jelima s povrćem
mikado-pakiranje
kuhinjska sol do 60%
sušeno povrće min 8%
šećer nije istaknut udio
pojačivač okusa  E621 nije istaknut udio
kukuruzni škrob nije istaknut udio
začini nije istaknut udio
antioksidans nije istaknut udio
bojilo nije istaknut udio

 

Boni začin kuhinjska sol do 60%
sušeno povrće do 19,5%
šećer nije istaknut udio
pojačivač okusa   do 14%
kukuruzni škrob nije istaknut udio
začini nije istaknut udio
bojilo (riboflavin) nije istaknut udio

Već na prvi pogled može se uočiti velika sličnost u sastavu Vegete sa svim ostalim "dodatcima jelima s povrćem". Ono što se najviše ističe je veliki udio kuhinjske soli u svim proizvodima (od 54 do 60%), udio sušenog povrća od 8 do 16% te danas, nažalost, neizbježni pojačivači okusa i bojila. Iako smo već navikli da se u trgovinama rijetko može naći prerađeni prehrambeni proizvod bez raznih dodataka, ipak sastavi navedenih proizvoda tjeraju potrošače da se zapitaju: "Što mi to zapravo jedemo?"

Kako je vidljivo iz rezultata gore prikazane ankete, to pitanje si postavlja gotovo 30% anketiranih, koji ipak uz upotrebu Vegete pokušavaju više koristiti prirodne začine.

I sami svjesni mijenjanja navika potrošača kojima je fokus sve više na zdravoj prehrani sa što manjim udjelom aditiva, u Podravci su 2009. g. na tržište izbacili Vegetu Natur. Da su u Podravci ozbiljno pristupili stvaranju novog imidža Vegete Natur vidi se već i po samoj ambalaži na kojoj se, osim imena Natur, velikim slovima ističe i odsutnost pojačivača okusa, aroma i bojila. Dalo bi se zaključiti da je Vegeta spremna za sve zahtjevnije i izbirljivije potrošače u budućnosti.

VEGETA NATUR
vegeta-natur-pakiranje
kuhinjska sol nije istaknut udio
sušeno povrće 30,00%
šećer nije istaknut udio
kvaščev ekstrakt nije istaknut udio
začini nije istaknut udio

Međutim, možemo dodati nekoliko ozbiljnih primjedbi. Prva primjedba odnosi se na neisticanje udjela kuhinjske soli na deklaraciji proizvoda, što je do sada bilo istaknuto na većini raznih Vegetinih pakiranja. Takav potez je u najmanju ruku neetičan jer se s jedne strane ističe odsustvo umjetnih dodataka i promovira ekološki osviješten, prirodan i zdrav proizvod, a s druge strane se prešućuje udio najzastupljenije komponente - kuhinjske soli.

Druga velika primjedba je cijena proizvoda. Osim nužnosti da se prilagode tržištu, kompanija je očito odlučila i dobro zaraditi na proizvodu. Usporedite li cijenu pakiranja Vegete Natur od 150 g s cijenom obične Vegete od 250 g, uz malo matematike lako se dolazi do zaključka da je novi proizvod gotovo duplo skuplji od standardne Vegete. S obzirom na krizu i besparicu u državi, pitanje je koliko je takav proizvod cjenovno dostupan širem krugu potrošača.

PROIZVOD KOLIČINA CIJENA
dodatak jelima s povrćem (razni) 250 g 3,99 - 6,99
Vegeta (obična) 250 g 12,99
Vegeta Natur 150 g 13,99
Vegeta Natur (preračunato u 250 g) 250g 23,32

I na kraju se nameće jedno posve logično pitanje vezano uz sastav Vegete. Kako vjerovati Vegeti kao neškodljivom proizvodu, kada se i sam proizvođač novim proizvodom Vegeta Natur distancira od uporabe pojačivača okusa, aroma i bojila, a oni su i dalje prisutni u standardnoj Vegeti.

Možemo zaključiti da Vegeta danas, zahvaljujući 40 godina uspješnoj prisutnosti na tržištu, popraćena stalnim reklamama te uvođenjem novih podvrsta proizvoda, uspješno odolijeva pokušajima sličnih proizvoda znatno nižih cijena, da zavladaju tržištem. Unatoč tome, u budućnosti Vegetu i dalje čeka borba za tržište s proizvođačima zamjenskih proizvoda, za potrošače koji se sve više orijentiraju prema zdravijoj prehrani i prirodnim začinima te s tendencijom zemalja EU da smanje udio soli u prehrambenim proizvodima.

 


© www.supermarketi.info, Sva prava pridržana, ožujak 2011.
Napomena: Nije dozvoljeno kopirati cjelokupni članak ili dijelove članka bez dozvole autora članka i bez jasno istaknute hiperveze na ovaj originalni članak.

Komentirajte članak! Nije dozvoljena upotreba psovki te vrijeđanje po rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.
Korisničko ime:
Komentar:
Upiši kod: Napomena: Sva slova su mala slova, a brojevi od 0-9!

KOMENTARI

QnOimeTohzL 08.05.2016. | 06:00 Fantastiske bilder fra skauen! Skulle gjerne gått tur der jah! Herlig med skjeggete trær=DJølle ser ut til å storkose seg også;)P.S: Nye bilder på husbloggen! (wwgohusblowg.wordpress.c.m) http://srlcrnrmir.com [url=http://ikapktompaq.com]ikapktompaq[/url] [link=http://anvlcwkadcc.com]anvlcwkadcc[/link]
WNM84mkDM6 06.05.2016. | 16:16 I just realized that I also posted an opening line with Zachary Petit, thinking it was a little different contest, I did a different opening li80n#&23e;did not intentionaly enter twice, so if needed, please delete one of them. Thank you !
iFzdXclG 06.05.2016. | 10:26 Oh my gosh, th#t&a39;s one thing I missed sis. I can't cook it at home kasi allergic si Mr. Burrito sa peanut butter.It is also a giveaway for US residents, come and join if you like and qualify.. http://fmienz.com [url=http://fpquuxrlf.com]fpquuxrlf[/url] [link=http://vxdtrvds.com]vxdtrvds[/link]
85HPLTEh7Wv 03.05.2016. | 19:45 I like your new term! And I must admit I’ve been using it without ever realizing that was the term for it! I know for myself and from working with clients – it seems breaking a bad habit is almost impossible unless you actually replace it with a positive behavior which is exactly what you are sharing! And creating a new habit is very much like remembering soo7ene̵m;s name – it is easiest to link it to something already familiar. Great and practical post!
jHNATsJHrZm 03.05.2016. | 16:43 Areilcts like this are an example of quick, helpful answers.
CIJENE U SUPERMARKETIMA
TEČAJNA LISTA
1EUR
1USD
1CHF
HNB
1GBP
initial-scale=1">
1CAD
html>
1AUD
MJENJAČNICA
Iz
Iznos
u
Iznos